Неліктен көз жасы тұзды болады?
Көз жасы біздің көзіміздің мүйіздек қабығын ылғалдандырып, оны бөтен заттардан тазартады және кеуіп кетуден сақтайды. Бірақ, ол неге тұзды? Бұл сұрақтың жауабы төменде жазылған.
Көбінесе біздің көзіміз ашық, сондықтан оларды үнемі суландыру және тазарту қажет. Мұны істеу үшін адамның ағзасында үнемі сұйықтық шығарып, көзді құрғап кетуден және кірленуден сақтайтын лакримальды бездер бар. Олар адам жылағанда көп мөлшерде бөлінеді. Бірақ, барлық көз жасы бірдей емес екенін білу маңызды. Лакримальді бездер жағдайға байланысты, құрамы әр түрлі сұйықтық шығарады.
Көз жасының 99%-ы судан, ал қалған 1%-ы бейорганикалық заттардан тұрады. Соның ішіндегі натрий хлориді (тұздың негізгі компоненті), көздің жасына тұзды дәм береді екен. Сондай-ақ, адам жылаған кезде, бүйрек үсті бездері қарқынды жұмыс істеп, гормондарды бөліп шығара бастайды. Нәтижесінде, адреналин, норадреналин, кальций және магний иондары натрий хлоридімен араласып, тұзды дәмге ащы дәм қосылады.
Қан мен көз жасының химиялық құрамы ұқсас. Ол да тұзды! Қан сияқты, бір тамшы жастың анализін жасап, көптеген ақпарат білуге болады.