Алманың пайдасы және зияны
Алма — тәтті және пайдалы жеміс! Оның құрамында, адам қажет ететін дәрумендер мен минералдар бар екені, бұрыннан бері белгілі.
Алманың тарихы мыңдаған жылдар бұрын басталған. Бұл жеміс көптеген мемлекеттердің мәдениетінде ерекше орын алады. Ежелгі данышпандар — күніне 2 алманы жейтін адам, ешқашан ауырмайды деп айтқан. Олар қателеспеген, өйткені оның құрамында: B, C, E, калий, кальций, магний, йод, және пектин дәрумендері бар.
Артықшылықтары:
- Дәрігерлер көптеген аурулардың алдың алу үшін, күніне бір алма жеуге кеңес береді.
- Жасыл алмадан аллергия болмайды.
- Ол шөлді басады. Өйткені, 87%-ға судан тұрады.
- Құрамындағы калий мен кальций, тіс эмальін және сүйектерді қатайтады.
- Алма — калориясы аз жеміс болып табылады. Сол себепті, артық салмақ тастау диеталарында міндетті түрде болады.
- Бір күнде 2 алма жейтін болсаңыз, холестерин деңгейі 16%-ға төмендейді.
- Алмалар теріге пайдалы. Ол бетті ағартып, терідегі ұсақ тесіктерді және қабынуды кетіруге көмектеседі.
- Алманың құрамындағы мырыш (цинк) иммундық жүйені нығайтуға және арықтауға көмектеседі.
- Инсульттін болу мүмкіндігін 50%-ға азайтады.
- Ғалымдардың айтуынша, алманы тұрақты түрде тұтыну, асқазан безінің қатерлі ісігінен (рак поджелудочной железы) сақтайды.
- Асқорытуды жақсартады және ішекті тазартады. Таза ішек — зор денсаулықтың кілті.
- Жасыл алма ұзақ уақыт бойы қортылады. Сондықтан, аштық сезімі білінбейді.
- Ішек инфекциялары кезінде пайдалы. Өйткені, оның құрамында каротин, темір және марганец бар.
- Бұл жемістің көмегімен гастрит ауруын емдеуге болады. Ол үшін оны жақсылап жуып, таңертен жеу керек.
- Йод — алманың құрамында көп мөлшерде болады. Ол — қалқанша безі (щитовидная железа) ауруының алдын алуына көмегін тигізеді.
- Алма шырыны мидың қартаюна жол беремейді. Сондықтан, Альцгеймер ауруына шалдығу мүмкіндігі төмендейді.
- А витамині — тұмаудан және басқа да жұқпалы аурулардан сақтайды.
Алманың көп мөлшері тәті яғни темір суынан тұрады ол ағзадағы қан айналымын жақсартады